Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Elnöki Palota

Elnöki Palota

Peru, Lima

A Plaza de Armas téren álló Elnöki Palota többször odaveszett már tüzekben és természeti katasztrófákban.

Tovább olvasom

Központi Letéti Bank Múzeuma

Központi Letéti Bank Múzeuma

Peru, Lima

A limai Központi Letéti Bank Múzeuma Kolumbusz előtti időkből származó kerámiákat és aranytárgyakat vonultat fel.

Tovább olvasom

Őrségváltás

Őrségváltás

Peru, Lima

A Plaza de Armas téren álló Elnöki Palota előtt minden délben kisebb tömeg gyűlik össze, hogy megtekintse az őrségváltást.

Tovább olvasom

Huaca Huallamarca

Huaca Huallamarca

Peru, Lima

San Isidróban a legérdekesebb látnivaló a Huaca Huallamarca, az i.sz. 200-ban épült marangai piramis.

Tovább olvasom

Parque del Amor

Parque del Amor

Peru, Lima

A Parque del Amor színpompás mozaikkal kirakott falainak és a csókolózó párt ábrázoló szobornak köszönheti hírnevét.

Tovább olvasom

Milyen város Lima?

Lima Peru fővárosa, lakosainak száma egyre növekszik, lassan a 8,5 millióhoz közelít. A várostól 20 km-re már i.e. 4500-ból is találtak állandó városra utaló régészeti leleteket.

Az inkák eredetileg magasan az Andok csúcsai között, Cuzcóban építették fel fővárosukat, de a tengerjáró spanyolok ezt nem találták megfelelőnek, így 1535. január 5-én Francisco Pizarro a tengerparton új várost alapított, La Ciudad de Los Reyes (Királyok Városa) néven. 1542-ben a várost a perui alkirály székhelyének nyilvánították. 

A Királyok Városa nem sokkal később már a legfontosabb spanyol gyarmati kikötő volt az Új-világban, és ezt a szerepét egészen a XIX. század elejéig meg is őrizte. Mai nevét - a kecsua rímac szó torzult alakjából - a XIV. század végén kapta.

1687-ben egy földrengés komoly rombolást végzett Limában, de ennél is hevesebb volt az 1756-os földrengés, amely a város nagy részét elpusztította, tízezrek haltak meg, és Callao kikötőjére cunami zúdult. A Szent Ferenc-kolostor túlélte a katasztófát, a helyreállítási munkálatokat pedig azonnal elkezdték.

Az 1820-as függetlenségi háború után Lima évtizedeken át ismét virágzó nagyváros volt, melynek csúcspontja az 1872-es limai világkiállítás volt.

Peru és Chile között dúló bányajogok miatt kirobbant csendes-óceáni háború letarolta Limát. A győztes chileiek elfoglalták a várost, kifosztották a templomokat, könyvtárakat és magánrezidenciákat. Lima csak 2 évvel később, a békeszerződés aláírását követően kezdte ismét összeszedni magát.

1920-tól a város lakossága folyamatosan nőtt, a magasföldeken élő szegények megállás nélkül érkeztek a városba a jobb élet reményében. 1980-ra már 6 millió ember élt a város körüli szegénynegyedekben.

A szegénység mellett Limát az alkalmatlan politikai vezetés által okozott gazdasági káosz és a polgárháború is súlytotta. Mindennaposak voltak a bombázások és az elsötétítés, az utcákat tolvajok lepték el. A rend az 1990-es években állt helyre. 1995-től Alberto Andrade Carmona polgármester vezetésével elindult az utcák és épületek megtisztítása. A városközpont még ma is zsúfolt és zajos, de mégis egyre vonzóbb és biztonságosabb.

Lima erős szálakkal kötődik a múlthoz, de ennek ellenére elszántan tekint a jövőbe, és történelmi kincsei mellett kitűnő szórakozási lehetőségeket kínál az idelátogatóknak.

Lima Galériák

Szent Ferenc-kolostor
Lima, Peru Látnivalók
Radisson San Isidro Hotel & Suites*****
Lima, Peru Szállás
Ceviche
Lima, Peru Vendéglátás
Barrio Chino
Lima, Peru Vásárlás
Központi Letéti Bank Múzeuma
Lima, Peru Szabadidő
Bikaviadal
Lima, Peru Szórakozás

Hanoi

Hanoi

Lisszabon

Lisszabon