Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Szent Péter-templom

Szent Péter-templom

Peru, Lima

A Szent Péter-templom Lima XVII. századi gyönyörű, fényűző jezsuita temploma.

Tovább olvasom

Központi Letéti Bank Múzeuma

Központi Letéti Bank Múzeuma

Peru, Lima

A limai Központi Letéti Bank Múzeuma Kolumbusz előtti időkből származó kerámiákat és aranytárgyakat vonultat fel.

Tovább olvasom

Plaza San Martín

Plaza San Martín

Peru, Lima

A limai Plaza San Martín tér közepén a felszabadító, José de San Martín impozáns lovas szobra áll.

Tovább olvasom

Őrségváltás

Őrségváltás

Peru, Lima

A Plaza de Armas téren álló Elnöki Palota előtt minden délben kisebb tömeg gyűlik össze, hogy megtekintse az őrségváltást.

Tovább olvasom

Olasz Művészetek Múzeuma

Olasz Művészetek Múzeuma

Peru, Lima

Az Olasz Művészetek Múzeuma kültéri mozaikjairól és klasszicista homlokzatáról híres.

Tovább olvasom

Milyen város Lima?

Lima Peru fővárosa, lakosainak száma egyre növekszik, lassan a 8,5 millióhoz közelít. A várostól 20 km-re már i.e. 4500-ból is találtak állandó városra utaló régészeti leleteket.

Az inkák eredetileg magasan az Andok csúcsai között, Cuzcóban építették fel fővárosukat, de a tengerjáró spanyolok ezt nem találták megfelelőnek, így 1535. január 5-én Francisco Pizarro a tengerparton új várost alapított, La Ciudad de Los Reyes (Királyok Városa) néven. 1542-ben a várost a perui alkirály székhelyének nyilvánították. 

A Királyok Városa nem sokkal később már a legfontosabb spanyol gyarmati kikötő volt az Új-világban, és ezt a szerepét egészen a XIX. század elejéig meg is őrizte. Mai nevét - a kecsua rímac szó torzult alakjából - a XIV. század végén kapta.

1687-ben egy földrengés komoly rombolást végzett Limában, de ennél is hevesebb volt az 1756-os földrengés, amely a város nagy részét elpusztította, tízezrek haltak meg, és Callao kikötőjére cunami zúdult. A Szent Ferenc-kolostor túlélte a katasztófát, a helyreállítási munkálatokat pedig azonnal elkezdték.

Az 1820-as függetlenségi háború után Lima évtizedeken át ismét virágzó nagyváros volt, melynek csúcspontja az 1872-es limai világkiállítás volt.

Peru és Chile között dúló bányajogok miatt kirobbant csendes-óceáni háború letarolta Limát. A győztes chileiek elfoglalták a várost, kifosztották a templomokat, könyvtárakat és magánrezidenciákat. Lima csak 2 évvel később, a békeszerződés aláírását követően kezdte ismét összeszedni magát.

1920-tól a város lakossága folyamatosan nőtt, a magasföldeken élő szegények megállás nélkül érkeztek a városba a jobb élet reményében. 1980-ra már 6 millió ember élt a város körüli szegénynegyedekben.

A szegénység mellett Limát az alkalmatlan politikai vezetés által okozott gazdasági káosz és a polgárháború is súlytotta. Mindennaposak voltak a bombázások és az elsötétítés, az utcákat tolvajok lepték el. A rend az 1990-es években állt helyre. 1995-től Alberto Andrade Carmona polgármester vezetésével elindult az utcák és épületek megtisztítása. A városközpont még ma is zsúfolt és zajos, de mégis egyre vonzóbb és biztonságosabb.

Lima erős szálakkal kötődik a múlthoz, de ennek ellenére elszántan tekint a jövőbe, és történelmi kincsei mellett kitűnő szórakozási lehetőségeket kínál az idelátogatóknak.

Lima Galériák

Szent Ferenc-kolostor
Lima, Peru Látnivalók
Radisson San Isidro Hotel & Suites*****
Lima, Peru Szállás
Ceviche
Lima, Peru Vendéglátás
Barrio Chino
Lima, Peru Vásárlás
Központi Letéti Bank Múzeuma
Lima, Peru Szabadidő
Bikaviadal
Lima, Peru Szórakozás

Milánó

Milánó

Mallorca

Mallorca