Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Lima

Lima hasznos tippek

Lima, Peru, Hasznos tippek

Hasznos tippek

Lima, Peru, Hasznos tippek

Éghajlat
Peru éghajlatát a magasság és a tengeráramlatok határozzák meg. A Csendes-óceán partvidékén trópusi sivatagi éghajlat a jellemző. A legmelegebb hónap középhőmérséklete 22-26 °C, a leghűvösebb 15-20 °C.

Időeltolódás
Az időeltolódás a budapesti időhöz képest -6 óra. Nyári időszámítást nem használnak.

Egészség
A belépéshez hivatalosan semmilyen oltásra nincs szükség. A legtöbb egészségügyi szolgáltatásért a helyszínen kell fizetni, és rajtunk áll, hogy utólag vissza tudjuk-e igényelni az összeget a biztosítótól. Probléma esetén kezdjük el még a helyszínen intézni.

Nagykövetség
Tiszteletbeli konzulátus:
Lima 27, Javier Prado Este
No 1520
Tel: 51 1 225 0973
E-mail: consulhungaria@scanperu.com

Pénz
Peru hivatalos pénznem a nuevo sol (új sol), váltópénze a céntimos (1 sol = 100 céntimos). A legszélesebb körben elfogadott idegen pénznem az USA dollár és az euró.
Pénzt a casa de cambióknál (pénzváltó) érdemes váltani. Gyorsabb, mint a bank és tovább is tart nyitva. A bankok 9:30 - 17:00-ig fogadják az ügyfeleket. Bankjegykiadó automatákat a bankoknál, a nagyobb reptereken, buszterminálokon és bevásárlóközpontokban találunk. A jobb szállodákban és éttermekben hitelkártyát is elfogadnak, de extra költséggel terhelik meg.

Elektromosság
Peruban a hálózat 220 voltos váltóárammal működik 60 Hz-en. A kétlyukú aljzatokba lapos és kerek villásdugót is csatlakoztathatunk.

Internet
Az internethozzáférés olcsó és egyszerű. Limában sok helyen találunk internetkávézókat, ahol csak néhány solt kérnek egy óra internetezésért. A szállodákban az internetezés elég drága.

Telefon
A nyilvános telefonok kártyával vagy érmével működnek. Sokféle telefonkártya kapható, de használatunk hosszadalmas. Peru nemzetközi hívószáma 51, Lima körzetszáma 01.

Posta
A posta megbízható, de drága. Limában több postahivatal is működik, képeslapot a bejárat melletti standon is vásárolhatunk.

Borravaló
A taxisoknak nem szokás borravalót adni. A jobb éttermekben 19% adó és 10% borravaló benne van az árban, ezen felül 5%-ot szokás adni. A hordároknak csomagonként 1-2 solt, az idegenvezetőnek 3-6 solt adjunk, egész napos program esetén 15-30 sol jár.

Közbiztonság
Peru viszonylag biztonságos ország, bár nem árt némi elővigyázatosság. A rendőrség általában segítőkész, de probléma esetén forduljunk a turisztikai rendőrséghez. Kék-fehér egyenruhájuk jól megkülönböztethető és többnyire beszélnek angolul is.

Vám
A beutazáshoz érvényes útlevélre van szükség. 3 l alkoholt, 400 szál cigarettát és 975 sol értékű ajándékot lehet vámmentesen bevinni. A készpénzt 32000 sol felett be kell jelenteni.

Forrás: National Geographic: Peru

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!